Aktiva högtalare

Användningsområden med aktiva högtalare är att allt fler CD-skivor har övergetts och idag spelas musiken för det mesta via datorn eller någon mobilenhet. Därför minskar behovet av stereoanläggningar med en inbyggd förstärkare. Det blir därför både billigare och smidigare för dig att införskaffa en högtalare som på ett smidigt sätt kan kopplas till datorn direkt, eller ha det inkopplat i en mobilenhet. Du ska definitivt se till att köpa aktiva högtalare om du vill spara yta, som du annars inte får om en förstärkare placeras i rummet. Om ljudet på din stereo är bra och du känner dig nöjd med den, kan datorn kopplas ihop med den om det finns ett uttag för Line Out. Samma kabel som används från din dator till bildskärm med inbyggt ljud kan inte användas. Här behövs en separat stereokabel. Basljudet kan bli lidande i ett sådant fall, då kvaliteten på ljudet inte kan uppnås på samma sätt.

För att slippa kablar kan en högtalare med inbyggd trådlös mottagare köpas in. Här är den trådlösa mottagaren inte beroende av kablar, utan genom en sändare som kopplas till en USB-port. Antingen kopplas det via datorn eller en USB-strömadapter som brukar finns till vägguttaget. Att använda sig av trådlös högtalare fungerar alldeles utmärkt, oavsett om ljudkällan är från datorn, stereon eller I-Phonen.

Priset för en aktiv högtalare ligger någonstans i närheten av 3000 kronor för att få en fin ljudkvalitet. Om du är mer kräsen och tycker att ljudkvaliteten ska vara riktigt bra, ligger prisnivån runt 5000 kronor.

Leave a Comment